Osoby, którym nie jest obojętne, co jedzą, szczególną uwagę przywiązują do wyboru odpowiedniego pieczywa. Ale czy naprawdę wiemy, czym kierować się podczas dokonywania zakupów?
Wciąż wiele osób myśli, że pieczywo pełnoziarniste, wieloziarniste i każde ciemne pieczywo to produkty z „tej samej kategorii”. Poniżej wyjaśniamy, na czym polegają różnice.
Pieczywo pełnoziarniste VS pieczywo wieloziarniste.
Pieczywo pełnoziarniste = powstające z całego, nieoczyszczonego ziarna (dzięki czemu jest bogate w błonnik, witaminy z grupy B i minerały).
Pieczywo wieloziarniste = powstające z kilku rodzajów mąki, ew. pieczywo z dodatkiem różnego rodzaju ziaren. Równie dobrze może to być zwykłe białe pieczywo z dodatkiem ziaren lub np. barwione ciemne pieczywo z ziarnami, a więc bardzo odległe od prawdziwego razowego chleba.
Jak rozpoznać prawdziwe pełnoziarniste pieczywo?
Popatrzmy na etykietę. Pieczywo pełnoziarniste powinno zawierać w swoim składzie (jako podstawowy składnik!) mąkę żytnią pełnego przemiału, ew. mąkę żytnią „wysokiego typu”, np. typ 2000 – razowa, typ 3000 – z pełnego przemiału.
Pieczywo pełnoziarniste będzie zwykle bardziej zbite i będzie miało mniejszą objętość od pieczywa białego o podobnej gramaturze.
Wykorzystano zdjęcie użytkownika Paul na FreeDigitalPhotos.net
related_posts(); ?>