Fakty i mity: odchudzanie i redukcja #1

Fakty i mity: odchudzanie i redukcja #1

Utrata wagi (zwłaszcza na stałe…) lub redukcja tkanki tłuszczowej po okresie „masówki” i odsłonięcie mięśni to cel starań bardzo wielu osób. Niestety, cel ten bywa odległy, a droga po której do niego dążymy kręta i wyboista. Poniżej przedstawiamy zbiór najczęściej powtarzanych mitów i konfrontujemy je z faktami, by wyprowadzić Was na prostą i pomóc w osiągnięciu upragnionej wagi.

Mit 1: Częste jedzenie napędza metabolizm.

W 1997 roku przeprowadzono eksperyment, w którym osoby poddane badaniu spożywały od jednego do siedemnastu (17!) posiłków w ciągu dnia. Zmierzony sumaryczny wydatek energetyczny w ciągu 24h był taki sam, niezależnie od tego, jaka była częstotliwość przyjmowanych posiłków. (Bellisle F, McDevitt R, Prentice AM. Meal frequency and energy balance. Br J Nutr. 1997 Apr;77 Suppl 1:S57-70.)

Mit 2: Musisz jeść białko w każdym posiłku.

Warto pamiętać o odpowiedniej ilości białka w diecie. Odpowiednia jego podaż umożliwia regenerację po ćwiczeniach, chroni przed nadmierną utratą masy mięśniowej w trakcie redukcji oraz generuje dodatkowy wydatek energetyczny ze względu na konieczność jego strawienia.
Nie oznacza to jednak, że za wszelką cenę musisz spożywać tyle samo białka w każdym posiłku. Dbaj przede wszystkim o to, by w ciągu doby organizm otrzymał tyle, ile potrzebuje.

Mit 3: Nie powinieneś jeść węglowodanów po 18 (lub nawet po 14).

Mit wynika z założenia, że metabolizm jest wolniejszy w trakcie snu, przez co „nadmiar” spożytych węglowodanów będzie zaburzał spalanie tkanki tłuszczowej lub wręcz doprowadzi do jej odkładania podczas odpoczynku. Nie musi to być prawdą (owszem badania mówią o spadku tempa metabolizmu po zaśnięciu o 35%, ale potem następuje wyraźne przyspieszenie w fazie REM). Poza tym po ćwiczeniach, metabolizm w czasie snu i tak może być podkręcony.
A przede wszystkim trzeba mieć na uwadze, że sen to czas regeneracji. Organizm potrzebuje makroskładników, by efektywnie wykorzystać sen na odbudowę!

Podsumowanie:

W redukcji tkanki tłuszczowej kluczowy jest ujemny bilans kaloryczny. Warto kontrolować podaż kaloryczną w skali tygodnia czy dnia, ale nie ma sensu posuwać się dalej, bo to utrudnia życie nie dając w zamian wymiernych korzyści, co zdają się potwierdzać badania.

Opracowano na podstawie artykułu: 9 Fat Loss Myths You Might Be Wasting Your Time With opublikowanego na stronie: muscleandstrength.com i informacji własnych.
Wykorzystano zdjęcie użytkownika luigi diamanti na FreeDigitalPhotos.net

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *